Binyretræthed er en
“knock-out” af din krop

 

– afklaring og behandling af binyretræthed

Binyretræthed er en meget overset lidelse, som rammer flere og flere mennesker efter langvarige stressperioder.

Ved at kende symptomerne kan du selv blive bevidst om, hvordan du skal forholde dig og forstå, hvorfor du føler dig så træt og ikke kan overkomme de ting, du plejer at kunne.

▼ INDHOLD  ▼

 

★ Test din binyretræthed

★ Hvad er binyretræthed?

★ Binyrernes funktion

★ Sådan tester du dig selv for binyretræthed

★ Sådan kan du selv behandle binyretræthed med kost og sund livsstil

Læs videre og få det hele med ▼

 

  ▼ INDHOLD  ▼

 

★ Test din binyretræthed

★ Hvad er binyretræthed?

★ Binyrernes funktion

★ Sådan tester du dig selv for binyretræthed

★ Sådan kan du selv behandle binyretræthed med kost og sund livsstil

 

Læs videre og få det hele med ▼

 

Binyretræthed er en meget overset lidelse på trods af at flere og flere bliver opmærksomme på, at det netop er dét, der følger efter længerevarende stress.

Trætte binyrer giver en følelse af total udbrændthed, fordi binyrernes produktionen af stresshormonet kortisol ikke længere kan følge med pga. den langvarige stress.

Test din binyretræthed her

Start med at tage testen herunder for at få afklaret, om binyretræthed kan være årsagen til din manglende energi og de andre symptomer, du oplever i hverdagen.

Hvis du har gået med mange af disse symptomer over længere tid og været frustreret over, at din krop ikke ville samarbejde med dig, så kan det være en rigtig stor lettelse for dig at vide, at der faktisk er en helt naturlig og fysiologisk forklaring på din tilstand.

OG at vide, at du selv kan gøre en hel del for at booste dine binyrer og få energien tilbage.

(Testens formål er udelukkende at give dig en indikation af, om dine symptomer kan skyldes binyretræthed.
Hvis du ikke indsender besvarelsen, slettes din svar i samme øjeblik, du forlader siden!)

Vær opmærksom på, at flere af symptomerne på binyretræthed også kan skyldes andre sygdomme, og det er derfor vigtigt at blive grundigt udredt hos din læge for at udelukke disse, før du begynder at behandle din binyretræthed.

Desværre er binyretræthed ikke en ”anerkendt” lidelse, og du kan derfor ikke regne med, at din læge vil stille denne diagnose.

Hvad er binyretræthed?

Hvis du gennem længere tid har været udsat for langtidsstress, kan binyrerne til sidst ikke følge med, og så mister de deres evne til at producere kortisol. Så opstår der binyretræthed, og man mister sin energi.

Da vi mennesker reagerer forskelligt på stress, vil nogle kunne klare flere spidsbelastninger end andre, før de bryder sammen.

Det er derfor meget vigtigt, at du kender dine egne begrænsninger og fysiske og psykiske formåen, så du får sagt fra i tide.

Når du først er ramt af stress, mister du nemt din realitetssans og kan komme til at presse dig selv endnu mere, fordi du netop ikke selv er bevidst om, hvor galt det står til.

Og hvis du desuden føler behov for at indtage stimulanser som kaffe, nikotin og alkohol for at klare (forventnings)presset, så går det helt galt, fordi stimulanserne påvirker blodsukkeret og kortisonproduktionen yderligere.

Binyrernes funktion

Binyrerne sidder oven på nyrerne som nogle små hatte og består af binyrebark og binyremarv:

 • I binyremarven produceres de akutte stresshormoner som adrenalin, dopamin og noradrenalin
 • I binyrebarken produceres langtids stresshormonet kortisol

Binyrernes funktion er i samarbejde med hypofysen og hypothalamus at producere stresshormoner, som giver os energi til at klare de stresssituationer, vi hele tiden bliver udsat for

– i større eller mindre grad.

I løbet af dagen produceres der hele tiden kortisol i mindre mængder. Produktionen af kortisol starter allerede om morgenen, og er det hormon, der giver os energi til overhovedet at vågne og starte på dagen.

Styrk dine trætte binyre med infrarød sauna

 

Sådan tester du også dig selv for binyretræthed

 

Hvis du har mistanke om, at du lider af binyretræthed kan du også selv foretage disse forskellige tests, som giver en indikation på, om dine binyre er trætte:

 

Lystest:

Lys direkte ind i dine øjnene med fx en lommelygte.

Normalt vil øjets muskler herved få pupillerne trække sig sammen for at beskytte øjet, og denne funktion kræver en vis mængde kortisol.

Ved binyretræthed kan pupillerne ikke kan trække sig sammen, fordi produktion af kortisol er for lav.

 

Blodtrykstest:

Mål dit blodtryk med et blodtryksapparat i liggende stilling. Herefter rejser du dig op og tager det igen stående. Blodtrykket bør nu stige 10-20 mmHg eller være status quo.

Ved binyretræthed vil blodtrykket falde, når man rejser sig fra liggende stilling, fordi der i så fald går lidt tid, inden der kommer blod nok til hjernen, og man bliver svimmel ved hurtig oprejsning.

”Sergents hvide linje”:

Kør enden af en kuglepen hen over maveskindet, så der bliver et ca. 15 cm langt hvidt mærke.

Dette vil normalt blive rødt i løbet af få sekunder.

Ved binyretræthed vil linien forblive hvid i ca. 2 min. og blive bredere

– dette fænomen ses hos ca. 40% af alle mennesker med binyretræthed.

Sådan kan du selv behandle binyretræthed

Hvis du har symptomerne på binyretræthed, og lægen har udelukket andre alvorlige sygdomme, er der heldigvis en hel del, du selv kan gøre for at få det bedre og få din energi igen.

Det er ikke sikkert, at du kan få din læge til at stille denne diagnose, fordi den desværre endnu ikke er så anerkendt, men det skal jo ikke afholde dig fra selv at tage ansvar og gøre noget godt for dig selv og din sundhed!

▼ FORSLAG ▼

Her er nogle helbredsstyrkende faktorer, som er vigtige at fokusere på ved behandling af binyretræthed:

 • Glæde og positive holdninger
 • Lavt stressniveau
 • Fornuftig økonomi
 • Moderat motion
 • Tilstrækkelig søvn
 • Sund kost
 • Luft og vand af god kvalitet
 • Sunde relationer

Ansigtszoneterapi har fantastisk effekt på binyretræthed

ansigtszoneterapi til binyretræthed
Ansigtszoneterapi har generelt en utrolig afstressende effekt og er derfor en rigtig god og samtidig meget behagelig måde at afbalancere og restistituere kroppen på.

Ved behandling af binyretræthed arbejder jeg specifikt med at stimulere dine binyrer og dit hormonsystem.  Det foregår bl.a. via manuelle tryk på nervepunkter i ansigtet og massage af kranielinier i hovedbunden.

Herved afbalanceres dine hjernecentre og dit hormonsystem, og dine binyrer styrkes.

Et behandlingsforløb med ansigtszoneterapi – gerne i kombination med infrarød saunabehandling – vil give dig mere energi, og du vil opleve at få mere ro i både krop og sind.

Kost og binyretræthedgroent til binyretraethed

Kosten er meget vigtig i forbindelse med behandling af binyretræthed, da stress dræner kroppen for rigtig mange af de livsvigtige vitaminer og mineraler, som derfor skal tilføres gennem kosten og kosttilskud for at kroppen kan yde optimalt igen.

▼ FORSLAG ▼

Gode kostvaner ved binyretræthed:

 

 • Spis varieret
 • Fedtstof, protein og kulhydrat skal indgå i hvert måltid
 • Tyg maden mindst 30 gange
 • Brug fedtstoffer som smør, palmeolie, kakaosmør, jordnøddeolie, sesamolie eller olivenolie i madlavningen
 • Indtag essentielle olier ved at hælde dem over kød og grøntsager lige inden serveringen
 • Undgå friture
 • Undgå kager, tærter, wienerbrød, småkager og andre fødevarer, der indeholder hvidt mel, sukker og chokolade
 • Undgå kaffe, cola, alkohol, sort te og varm kakao

Binyretræthed og motion

Rigtig mange har den opfattelse, at det er godt at dyrke motion, hvis man er stresset, fordi der frigives nogle endofiner, som giver kroppen mere energi. Men hvis din krop først er blevet så stresset, at det er gået ud over binyrer, så kan du altså gøre  mere skade end gavn, ved at presse dig selv fysisk.

Så hvis du gerne vil dyrke motion, skal det foregå på et meget roligt niveau, fx i form af gåture, yoga og pilates, så kroppen ikke stresses yderligere.

Når dine binyrer er trætte, er det bedste, du kan gøre for kroppen at give den ro og afspænding, fx ved hjælp af:

 • Massage
 • Afspændingsøvelser og afslapning
 • Planlægning

 

I det hele taget er det utrolig vigtigt, at du lytter til alle kroppens signaler og ikke bare mose på, fordi det er så svært ved at acceptere, at du ikke kan holde til det, du plejer at kunne.

Behandlingen af binyretræthed kan vare op til 2 år, hvor energien kan svinge op og ned. Faren er man ofte bliver så glad for at få mere energi, at man straks kaster sig over fysisk aktivitet, hvorefter al energien forsvinder med det samme.

Det er derfor vigtigt, at du bruge energi til at lade dig selv helt op først, så du undgår at gå ned med stress igen.

Hvis du har mistanke om, at du lider af binyretræthed, eller hvis du bare gerne vil vide endnu mere om emnet, så kan du læse mere om emnet her:

“Binyretræthed – hvordan du kan genvende energi, vitalitet, livsglæde og et stærkt immunforsvar”. Skrevet af James L. Wilson.