Gulerodskage
– sunde udgaver af en sand klassiker
Gulerodskage i den klassiske udgave er lavet med masser af smør, mel, sukker og farin.
Det er en lækker kage, som dog ikke kan undgå at påvirke blodsukkeret og vægten i negativ retning.
Det eneste sunde i den er vist gulerødderne, æg og i nogle udgaver valnødderne. Men det er til gengæld sunde ingredienser, der indeholder både vitaminer, gode olier og protein.
Flere og flere eksperimenterer med at gøre den klassiske gulerodskage mere sund ved kun at anvende naturlige sødestoffer fra frisk og tørret frugt.
Der findes mange lækre og spændende opskrifter på en sundere gulerodskage, og herunder får du et par stykker med på vejen.
Ingen gulerodskage uden gulerødder
Gulerødder er super sunde.
De indeholder mange kostfibre, som giver en god og lang mæthed, og så indeholder de kun ganske få kalorier – kun 50 kcal pr. 100 gram. Kroppen bruger faktisk flere kalorier på at omsætte og spalte guleroden – så at spise gulerødder er en win-win, hvis du ønsker at tabe dig.
Gulerødder indeholder store mængder A-vitamin og beta-caroten, som begge er meget kraftige antioxidanter. Beta-caroten er et forstadie til A-vitamin og omdannes hertil i leveren.
Gulerødder er sundest i opvarmet tilstand, da beta-caroten herved bliver lettere optageligt.
A-vitamin sikrer et godt syn og giver en flot hud.
Forskning peger på, at beta-caroten kan nedsætte risiko for fx brystkræft med 50 %
Gulerødder indeholder også Zink, C-vitamin, magnesium, kalium og calcium samt visse B-vitaminer.
Foretræk økologiske gulerødder for at undgå rester af sprøjtemidler. Fordelen ved at købe økologiske gulerødder er også, at du ikke behøver at skrælle dem. Derved får du også glæde af alle vitaminerne i skrællen.
Du kan fx bestille økologiske gulerødder ved økovejen.dk.
Opskrifter på sund gulerodskage
Der er altså mange gode grunde til at spise gulerødder, og hvorfor ikke også bruge dem til en lækker og sund snack i form af en festlig gulerodskage.
Her kommer et par lækre opskrifter inkl. forskellige typer frosting.
Gulerodskage uden tilsat sukker
Ingredienser:
130 gram havregryn
40 gram groft kokosmel
60 gram bløde dadler
2 æg
1 ½ dl mælk eller plantemælk
1 tsk. bagepulver
1 tsk. kardemomme
1 tsk. kanel
1/2 tsk. revet ingefær – eller citron
130 gr fint revet gulerod

Sådan gør du:
Tænd ovnen på 180 grader.
Blend kokosmel og havregryn sammen og hæld det i en skål. Derefter blendes dadler, æg og mælk sammen og hældes i skålen over den blendede havregryn og kokosmel. Tilsæt krydderier, revet ingefær/citron og de revne gulerødder.
Rør det godt sammen og hæld det i en lille bageform med bagepapir og bag den midt i ovnen i omkring 20 min – eller til den er gylden.
Stik evt. forsigtigt med en gaffel for at være sikker på, at den er færdigbagt.
Lad den afkøle og tilbered frosting/glasur.
Gulerodskage med rosiner og frugt
Ingredienser:
3-4 gulerødder
1 æble
1 moden banan
1 dl rosiner
3 æg
6 spsk olivenolie
3 dl groft grahamsmel
3 spsk kokosmel
1½ tsk bagepulver
3 tsk kanel
½ tsk kardemomme
3 dl hakkede mandler
½ Vaniljestang – kornene derfra

Sådan gør du:
Æggene piskes til de bliver luftige. Gulerødder og æble rives og hældes i æggemassen sammen med en most banan, rosiner og kornene fra vaniljestang.
Olien tilsættes og røres godt i.
I en skål blander du alle de andre ingredienser og rører det hele godt sammen. Dejen hældes i en bradepande belagt med bagepapir og bages ved 200 i ca 30 min.
Lav en af de lækre frostings og pynt med hakkede mandler.
Forslag til frosting
Prikken over i’et på en vellykket gulerodskage er en frisk frosting. Denne kan også varieres og fremstilles i en sundere udgave end den klassiske.
Her får du opskrifter på 3 forskellige slags frosting, som du kan vælge efter smag og behag.
#1 Frosting uden mælkeprodukter:
- 1 dåse fuldfed kokosmælk (skal stilles på køl mindst 2 timer før brug)
- 50 gram flormelis
- 1 tsk. vaniljepulver
- En smule revet citronskal (økologisk)
#2 Proteinrig frosting:
- 3 dl skyr
- 100 g. natural flødeost
- 1 tsk sukrin
- Lidt revet skal af økologisk citron
#3 Frosting med græsk yoghurt:
- 50 gram flødeost
- 50-60 gram græsk yougurt
- sød og rør op med sukrin eller honning
Lad altid gulerodskagen afkøle, inden frostingen smøres på.
Pynt til sidst kagen med fx revet citronskal, kokosflager, hakkede mandler eller valnødder.

Flere opskrifter til dine sunde snacks:

Flere sunde opskrifter til dagens måltider:
