Stenalderbrød

– det sunde glutenfrie alternativ

Stenalderbrød er blevet det helt store hit.

Især når du gerne vil tabe dig, er stenalderbrød et rigtig godt alternativ til almindeligt brød, der indeholder mange kulhydrater og meget stivelse.

Stenalderbrød indeholder desuden mange gode fibre, som medvirker til at udrense kroppen for affaldsstoffer.

Stenalderbrød fyldt med gode næringsstoffer

Næringsindholdet i stenalderbrød er overvejende fedt – især de flerumættede og umættede, men også mættet fedt.

Det indeholder også godt med protein fra både æg og nødder, og så indeholder holder det gode
langsomme optagelige kulhydrater/fibre fra nødder, frø og kerner.

Det sikrer, at det mætter godt og længe og holder blodsukkeret stabilt.

Stenalderbrødet støtter dit vægttab

Stenalderbrød er meget anvendeligt, når du gerne vil tabe dig, også selvom det indeholder en del kalorier – ca. 500 kcal pr. 100 gram. Alle disse kalorier optages dog ikke, fordi kernerne glider ufordøjet gennem fordøjelsen.

Da brødet er meget næringstæt, får du en god og langvarig mæthed samt et stabilt blodsukker.

Indholdet af de ufordøjelige kulhydrater er desuden guf for tarmbakterierne og fordøjelsen generelt.  

 

 

Opskrift på stenalderbrød

Der findes mange varianter af stenalderbrød. Fælles for dem er en masse nødder, frø,

kerner, olie og æg. Nogle tilsætter også revede grøntsager – eks squash.

Her får du min grundopskrift på stenalderbrød, som er super nemt at lave. 

▼ OPSKRIFT ▼

Ingredienser:

  • 100 g mandler
  • 100 g græskarkerner
  • 100 g solsikke kerner
  • 100 g valnødder
  • 100 g hørfrø
  • 100 g sesamfrø
  • 5 æg
  • ½-1 dl ekstra jomfru olivenolie
  • 2 tsk Læsø eller Himalayasalt
nødder til stenalderbrød

Fremgangsmåde: 

Mandlerne males i en foodprocessor eller kværn og blandes med de øvrige kerner. Mandlerne kan også kommes i hele.

Æg, olie og salt piskes og røres sammen med frø- og nøddeblandingen. 

Tilsæt evt. proteinpulver fx hampprotein, tørret brændenælde og/eller chiafrø for ekstra næring. 

Hæld massen i en form – smurt eller beklædt med bagepapir (svanemærket). 

Brødet bages i forvarmet ovn på 160 gr. i 70 min.  

Vegansk stenalderbrød

Vil du gerne undgå æg, kan du erstatte æggene med en opløsning af chiafrø.
Det giver dog ikke den samme tætte konsistens som ved brugen af æg, men det kan godt
fungere.

Chia opløsning:

  • 1 dl chiafrø
  • 2 dl kogende vand
  • 2,5 dl vand fra vandhanen
  • 1-2 tsk salt

Hæld chiafrø i en lille skål og hæld det kogende vand herover. Lad dem stå, til de gelerer til en tæt masse i løbet af 3-4 minutter.

Hæld chia-gel i stenalderblandingen ovenfor og rør godt rundt med en ske, så chiageléen fordeler sig i massen. Tilsæt yderligere 2,5 dl vand og salt og bland massen godt sammen.

Stenalderbrød med grøntsager

▼ OPSKRIFT ▼


Ingredienser:

  • 100 g revet kål (rød-, hvid-, grøn- eller spidskål)
  • 50 g revet squash
  • 75 g nødder eller mandler
  • 200 g kerner og frø (solsikke- eller græskarkerner og hør- eller sesamfrø)
  • 3 æg
  • 2 spsk olivenolie
  • ½ tsk salt

Fremgangsmåde:

Riv grøntsagerne. Kom nødder, kerner og frø i en skål og tilsæt æg, olivenolie og salt. Rør det godt sammen og tilsæt da grøntsagerne. Kom massen i en brødform og bag den i ovnen ved 200 grader i 35 min.

Stenalderbrød er glutenfrit, fordi det ikke indeholder nogen former for korn!

Vælg altid økologiske varer til dit stenalderbrød for bedre smag og mindre kemi. 

Selvom stenalderbrød er super sundt, anbefales det ikke, at spise mere end 1-2 skiver dagligt, da især hørfrø og solsikkekerner indeholder store mængder cadmium. Cadmium er et tungmetal som ophobes i nyrerne og derfor kan give nyreskader ved større indtag af cadmium gennem længere tid.

Men det giver næsten sig selv, for brødet mætter så godt, at man nærmest ikke kan spise mere end et enkelt stykke ad gangen.

Opskrifter til dine små sunde mellemmåltider:

Flere sunde opskrifter til dagens måltider: