Sunde snacks

– til hygge og ind imellem måltiderne

Sunde snacks er dit sunde alternativ til søde sager og chips, når den lille sult melder sig, eller du bare har lyst til lidt lækkert, der samtidig er sundt.

Her får du masser af inspiration til sunde snacks, som du kan spise med god samvittighed i forskellige situationer

– både i din hverdag og til weekend hyggen med familien og vennerne.

Vi danskere elsker at hygge, ja, vi kan nærmest ikke hygge uden at tygge.

Vi forbinder simpelthen hygge med noget spiseligt, noget lækkert, der tilfredsstiller vores smagsløg og helst noget sødt, salt eller fedt.

Tænk fx på situationer som disse, hvor hygge og snacks hænger sammen:

Biograftur – popcorn, slik og sodavand

Disneyshow – fredagsguf

TV-hygge på sofaen – slik eller chips

Lørdagshygge med vennerne – øl og chips eller kaffe og kage

Og så er der de andre tidspunkter på dagen, hvor du lige trænger til noget lækkert, enten fordi du er reelt sulten, eller fordi du mærker uro i kroppen i form af craving eller sukkertrang.

Og hvis disse hygge snacks alt for ofte netop består af søde og fede sager, så vil det over tid koste en hel del på vægtkontoen. 

Skyr – eller græsk yoghurt toppet med lækker musli, bær, frugt, chiafrø, nødder og kerner.

Kan varieres og der kan toppes med kokossirup eller tørret frugt, hvis det skal være ekstra sødt. Hvis du ønsker en mælkefri variant, kan soyayoghurt med fordel bruges.

Men sådan behøver det ikke at være, for der findes heldigvis masser af lækre og samtidig meget sunde snacks, som du kan indtage uden at bekymre dig om de ekstra kalorier. Og som endda samtidig giver dig gode og sunde næringsstoffer, som styrker din krop og dit vægttab.

Sunde snacks er oplagte til dine mellemmåltider – både formiddag og eftermiddag og måske senere på aftenen.

Sunde snacks er til den lille lækkersult, til at have med farten, til hygge om aftenen, til gæster eller til børnefødselsdagen.

 

Sunde snacks stabiliserer dit blodsukker

Når du vælger sunde snacks frem for eks. en pose slik eller et stykke kage, vil det ikke alene gavne dit humør og energi, men også din vægt, da et ustabilt blodsukker resulterer i mange uhensigtsmæssige reaktioner i kroppen.

Når du spiser, omdannes kulhydraterne i maden til sukker – også kaldet glukose. Insulin frigives fra bugspytkirtlen for at sørge for, at glukosen leveres ind til dine celler, hvor det brændes af og omdannes til energi.

Når du indtager de hurtige kulhydrater, som typisk findes i søde sager, sker der en stor og pludselig stigning i dit blodsukker. Bugspytkirtlen kommer derfor på overarbejde og producerer insulin i en fart for at transportere sukkeret ud til cellerne og dermed stabilisere blodsukkeret igen.

Men jo hurtigere sukkeret bliver brændt af, jo hurtigere falder blodsukkeret igen, og kroppen vil skrige på endnu mere sukker.

Det kan hurtigt blive en uhensigtsmæssig cirkel, der ikke vil gavne dig, din krop eller din vægt.

Et ustabilt og meget svingende blodsukker kan nemlig give forskellige symptomer som fx rastløshed, træthed, ondt i hovedet, trang til sukker/koffein, irritabilitet, hjertebanken, depression, vredesudbrud og dårlig hukommelse.

mørk chokolade sunde snacks
Chokolade er en klassiker, når det skal være sundt og lækkert !
Husk dog at den skal være mørk og indeholde min. 70 % kakao for at have sundhedsværdi i form af de gode antioxidanter. Vælg også helst økologisk fx fra Vivani.

Prøv sammen med lækre nødder og evt friske bær.

Når du derimod har fokus på de sunde valg og vælger sunde snacks frem for de mindre sunde, stabiliserer du dit blodsukker og dermed din energi.

Når du sørger for at holde dit blodsukker stabilt hele dagen ved at vælge de rigtige fødevarer, vil du altså både kunne mærke det på dit humør og sikkert også din vægt.

 

Flere forslag til dine sunde snacks

For at du ikke skal mangle idéer og inspiration til at få lækre sunde snacks ind dit liv, får du her en række forskellige muligheder, som med garanti vil bringe lykke for både store og små:

★ Æble skåret i både og drysset med lidt rålakridspulver 

★ Chiagrød med bær 

★ ½ grovbolle med peunutbutter og banan 

★ Kerneknækbrød med hytteost

★ Mandelmuffin 

★ Chips af sødekartofler, rodfrugter eller grønkålschips

★ Rugbrødsboller med mørk chokoalde 

★ Blandede nødder med tørret frugt 

★ Muslibar

★ Popcorn 

★ Gulerodsstave og andre grøntsager med hummus 

 

Sunde snacks med hjemmelavede bananvafler

Ingredienser til 6 stk.:

2 bananer

2 æg

1 tsk vaniljepulver

5-6 dl havregryn

3 dl mandel eller havremælk 

bananvafler sunde snacks

Fremgangsmåde:

Mos banan med en gaffel og rør alle ingredienser sammen eller blend det hele godt sammen til en jævn dej.

Smør lidt kokosolie på vaffeljernet og bag vaflerne ved jævn varme til de er lækre gyldne.

Spændende opskrifter til dine øvrige sunde måltider: